Hur torrenting fungerar

Bittorrent-nätverk är den populäraste formen av modern P2P (peer-to-peer) fildelning. Sedan 2006 har bittorrentdelning varit det primära sättet för användare att handla programvara, musik, filmer och digitala böcker online.Torrenter är väldigt impopulära med MPAA, RIAA och andra upphovsrättsliga myndigheter, men är mycket älskade av miljontals universitetsstudenter runt om i världen.

Bittorrents (även känd som “torrents”) fungerar genom att ladda ner små bitar av filer från många olika webbkällor samtidigt.

Torrent-nedladdning är extremt lätt att använda, och utanför några få torrent-sökleverantörer är torrenter själva gratis för användaravgifter.

Torrentnätverket debuterade 2001. En pythonspråkprogrammerare, Bram Cohen, skapade tekniken med avsikt att dela den med alla. Faktum är att dess popularitet har tagit fart sedan 2005. Fältet har nu vuxit till miljontals användare världen över 2009. Eftersom torrents strävar efter att skanna ut dummy och korrupta filer, är de oftast lediga från adware / spyware och uppnå fantastiska nedladdningshastigheter, torrentpopularitet växer fortfarande snabbt. Med raka gigabyte med bandbredd som används är bittorrent-nätverk den mest populära aktiviteten på Internet idag.

Hur Torrents är speciella

Liksom de andra fildelningsnätverk (Kazaa, Limewire (nu defunct), Gnutella, eDonkey och Shareaza) är Bittorrents primära syfte att distribuera stora mediefiler till privata användare.

Till skillnad från de flesta P2P-nätverk stämmer torrenterna ut för fem huvudorsaker:

 1. Torrent-nätverk är INTE en publicerings-abonnentmodell som Kazaa; i stället är torrenter sanna Peer-to-Peer-nätverk där användarna själva gör själva filservicen.
 2. Torrents verkställer 99% kvalitetskontroll genom att filtrera bort skadade och dummyfiler, så att nedladdningar bara innehåller vad de hävdar innehålla. Det finns fortfarande missbruk av systemet, men om du använder en community-torrent-sökare, kommer användarna att varna dig när en torrent är en falsk eller dummy-fil.
 1. Torrents uppmanar aktivt användare att dela (“seed”) deras kompletta filer samtidigt som de straffar användare som “leechar”.
 2. Torrenter kan uppnå nedladdningshastigheter över 1,5 megabit per sekund.
 3. Torrent-koden är öppen källkod, reklamfri och adware / spywarefri. Det innebär att ingen enskild person kommer att vinna vinst av framgång.

Hur Bittorrentdelning fungerar

Torrentdelning handlar om “swarming och tracking”, där användare hämtar många små bitar från många olika källor samtidigt. Eftersom det här formatet kompenserar för flaskhalspoäng, är det faktiskt snabbare än att ladda ner en stor fil från en enda källa.

 • “Swarming” handlar om att dela upp stora filer i hundratals mindre “bitar” och sedan dela dessa bitar över en “swarm” av dussintals länkade användare.
 • Spårning är när specifika servrar hjälper svärm användare att hitta varandra.
 • Swarmmedlemmar använder speciell Torrent-klientprogramvara för att ladda upp, ladda ner och rekonstruera de många filbitarna till fullständiga användbara filer.
 • Särskilda .torrent textfiler fungerar som pekare under hela processen, vilket hjälper användarna att hitta andra användare att svärma med och genomföra kvalitetskontroll på alla delade filer.

Torrenter skiljer sig från det konkurrerande Kazaa-nätverket på ett signifikant sätt: torrents är sann P2P-delning.

I stället för att “publishers” -servrar delar ut filer använder torrent-användare filservicen. Torrent-användare laddar frivilligt sina filbitar till sin svärm utan betalning eller reklamintäkter. Du kan säga att torrentanvändare är motiverade, inte av pengar, utan av en “Pay-It-Forward”-filosofi. Om du kommer ihåg Napster.com-modellen från 1990-talet är bittorrent swarming detsamma, men med att dela med sig som incitament.

Nedladdningshastigheten styrs av torrentspårningsservrar, som övervakar alla svärmanvändare. Om du delar deltar tracker servrar dig genom att öka din tilldelade swarm bandbredd (ibland upp till 1500 kilobits per sekund).

På samma sätt kan du spåra dina nedladdningshastigheter, ibland till så långsamt som 1 kilobit per sekund, om du laddar och begränsar uppladdningsdelningen. Faktum är att “Pay It Forward”-filosofin verkställs digitalt!Leeches är inte välkomna i en bittorrent svärm.

Så här börjar du med Bittorrent

Bittorrent swarming kräver sex viktiga ingredienser.

 1. Bittorrent klientprogramvara
 2. En spårningsserver (hundratals finns på webben, ingen kostnad att använda).
 3. En .torrent textfil som pekar på filmen / sången / filen du vill ladda ner.
 4. A Torrent search engine that helps you find these .torrent text files. En Torrent-sökmotor som hjälper dig att hitta dessa .torrent textfiler.
 5. En speciellt konfigurerad Internetanslutning med port 6881 öppnas på servern / routern för att tillåta torrentfilhandel.
 6. En fungerande förståelse av filhantering på din dator / Macintosh. Du måste navigera i hundratals mappar och filnamn för att göra fildelning för dig.

I värsta fall tar det ungefär en dag att ställa in din dator eller Mac för torrent swarming. Om du inte använder en hårdvaruprocessor eller en brandvägg med ditt modem, kommer installationen troligen att ta bara 30 minuter att välja och installera din bittorrent-klient. Om du använder en hårdvaruprocessor eller brandvägg (vilket är ett smart sätt att konfigurera din hemmaskin), kommer du sannolikt att få “NAT” -felmeddelanden först. Detta beror på att din router / brandvägg inte har lärt sig att “lita på” din bittorrent-data än. När du har öppnat digital port 6881 på routern / brandväggen ska NAT-meddelandena sluta och din bittorrent-anslutning ska fungera bra.

Nedladdningsprocessen

Om du inte bor i Kanada måste du förstå att upphovsrättslagar brukar bryta mot P2P-delning.Om du laddar ner / laddar upp en sång-, film- eller tv-show riskerar du en civil rättegång. Kanadensare är något skyddade från dessa rättegångar på grund av en kanadensisk domstolsdomstol, men inte invånare i USA eller de flesta delar av Europa och Asien. Denna rättegångsrisk är en verklighet, och du måste acceptera denna risk om du väljer att ladda ner P2P-filer.

Nedladdningsprocessen för torrent går till såhär:

 1. Du använder speciella torrent sökmotorer för att hitta .torrent textfiler runt nätet. En .torrent textfil fungerar som en särskild pekare för att hitta en specifik fil och svärmen av personer som delar den filen. Dessa .torrentfiler varierar från 15kb till 150kb filstorlek och publiceras av seriösa Torrent-sharers runt om i världen.
 2. YDu hämtar den önskade Torrentfilen till din enhet (det tar ungefär 5 sekunder per .torrent-fil vid kabelmodemhastigheter).
 3. Du öppnar .torrent-filen i din torrent-programvara. Vanligtvis är detta så enkelt som ett dubbelklick på .torrent-filikonen, och klientprogrammet startar automatiskt.I andra fall kommer denna programvara till och med att öppna torrentfilen för dig.
 4. Torrent-klientprogramvaran kommer nu att prata med en spårningsserver i 2 till 10 minuter, medan den söker genom Internet för att hitta folk att svärma med. Specifikt söker klient- och spårningsservern efter andra användare som har samma exakta .torrent-fil som du.
 5. Eftersom spåraren lokaliserar torrent-användare att swarma med, kommer varje användare automatiskt att märkas som antingen “leech / peer” eller som “seed” (användare som bara har en del av målfilen, mot användare som har den fullständiga målfilen) . Som du kanske gissar, desto mer seeds du ansluter till, desto snabbare blir din nedladdning. Vanligtvis är 10 peers / leeches och 3 seeders en bra svär för nedladdning av en enda sång / film.
 6. Klientprogramvaran börjar sedan överföringen.Som namnet “delning” innebär, kommer varje överföring att ske i båda riktningarna, “ner” och “upp” (leech och dela). Användare av kabel- och DSL-modem kan förvänta sig i genomsnitt 25 megabyte per timme, ibland långsammare om svärmen är liten med mindre än 2 såmaskiner. På en bra dag med en stor svärm kan du dock ladda ner en 5MB sång inom 3 minuter och en 900MB film inom 60 minuter.
 7. När överföringen är klar, lämna din torrent-klientprogramvara i minst två timmar. Detta kallas “seeding” eller “bra karma”, där du delar dina fullständiga filer till andra användare. Förslag: gör dina nedladdningar precis innan du går och lägger dig på natten. På det här sättet kommer du att seeda dina fullständiga filer, du kommer att öka din uppladdnings- / nedladdninghastighet, och du kommer att ha fullständiga nedladdade filer när du vaknar!
 8. Film- och musikinställningar: du kommer sannolikt att behöva installera mediaspelare och uppdaterade codec-omvandlare för att spela upp dina nedladdningar:
  • t.ex. Windows Media Player, DivX, RealAudio, Daemon Tools Virtual CD / DVD.
  • t.ex. XP Codec-paket och andra kodare-dekoderomvandlare.
 9. Njut av dina filmer, spel och sånger!